„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila

„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila

„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila, ovogodišnji je slogan SVJETSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREĆA

 

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu studenom. Udruga Sigurnost u prometu organizator je ovog događaja u Hrvatskoj, a osnovni je cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u razdoblju od 2011. do 2020. godine smanjiti broj poginulih u prometnih nesrećama za 50 posto.

U petak, 15. studenog u Novoj Gradiški je obilježen ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Djelatnici Auto kluba Nova Gradiška zajedno sa kolegama iz Policijske postaje Nova Gradiška na gradskom groblju upalili su lampione i prisjetili se svih žrtava prometnih nesreća i stradalih osoba u prometu a pogotovo članova njihovih obitelji koje su preživjeli te tragedije i nažalost s njima danas žive.

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo, i ovim putem sve sudionike u prometu na odgovornije ponašanje i poštivanje i razvoj prometne kulture.. Veliki se broj prometnih nesreća može i treba prevenirati stoga se sudionici u prometu trebaju pridržavati svih pravila sigurnosnog ponašanja kako bi se izbjegli neželjeni događaji.

Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života

U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba.  Svakih šest sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u 2018. godini na području Policijske postaje Nova Gradiška zabilježeno je ukupno 248 prometnih nesreća, od čega je u 2 prometne nesreće zabilježen smrtni ishod sudionika. Ukupno su smrtno stradale 2 osobe (1 osoba muškog spola i 1 osoba ženskog spola).

U 2018. godini je u prometnim nesrećama ozlijeđena 121 osoba (23 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede dok je 96 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća, 97,2 %, dogodila se zbog pogreške vozača. Tijekom 2018. Godine od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama njih 53 je bilo pod utjecajem alkohola, dok je jedan vozač odbio alkotestiranje.