Česta pitanja i odgovori

Imam vozilo stranih registracija i odobreni privremeni boravak u RH, moram li vozilo registrirati u RH?

Člankom 246. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozila registrirana u inozemstvu, koja su vlasništvo stranaca s odobrenim privremenim boravkom u RH, a i vozila hrvatskih državljana koji iz inozemstva privremeno dođu u RH, mogu sudjelovati u prometu na teritoriju RH najduže tri mjeseca od dana ulaska u RH, nakon čega je vozilo potrebno privremeno registrirati u RH.

Sin mi za tjedan dana ide raditi na more a auto glasi na njegovo ime, mogu li napraviti tehnički pregled i registraciju bez njega?

Tehnički pregled i registracija vozila se može napraviti bez vlasnika vozila pod uvjetom da sa sobom imate sljedeće dokumente:

Važeću osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili punomoć koja od 01.01.2018. ne treba biti ovjerena kod javnoga bilježnika, prometnu dozvolu, knjižicu vozila ako se radi o staroj prometnoj dozvoli i vlastitu važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.
Za produžetak registracije potrebno je imati i novu policu osiguranja vozila.

Želim naručiti registarske pločice po narudžbi, koja je procedura?

Za naručivanje registarskih pločica po narudžbi trebate doći u stanicu za tehnički pregled vozila i podnijeti zahtjev za izdavanje takvih pločica.

Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom, npr. NG000NG iznosi 278kn za vozila za koja se izdaju dvije registarske pločice i 166kn za vozila za koja se izdaje po jedna registarska pločica (prikolica, motocikli).

Ukoliko želite registarske pločice po izboru (npr. NG IVAN) cijena je 2000kn za vozila za koja se izdaju dvije registarske pločice i 1500kn za vozila za koja se izdaje po jedna registarska pločica. Natpis može sadržavati tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova.

Što je sve potrebno za prvu registraciju rabljenog osobnog vozila unesenog iz EU?

Dokumentacija koja je potrebna:

  • Dokaz o vlasništvu vozila (račun, kopoprodajni ugovor)
    Strani prometni dokument
  • Potvrda proizvođača koju možete nabaviti kod ovlaštenog distributera za marku vozila koje uvozite

Prvi korak je provjera sukladnosti koja se obavlja u STP sa COC dokumentom ili potvrdom proizvođača te služi za dobivanje potvrde o sukladnosti vozila.

S tom potvrdom sukladnosti odlazi se na Carinu gdje se plaća Poseban porez na motorna vozila. Nakon toga se vraćate u STP gdje uz osobnu iskaznicu ili putovnicu te provjeru sve dostavljene dokumentacije obavljate: Tehnički pregled vozila, naplatu propisanih obveza, registraciju, preuzimanje registarskih pločica i prometne dozvole.

Imam stari automobil kojeg ne želim registrirati, koja je procedura za odjavu?

Od 01.01.2018. vozila odjavljujete u STP. Kako biste odjavili vozilo, odjavi vozila pristupa vlasnik vozila sa važećom osobnom iskaznicom ili netko drugi s potpisanom punomoći vlasnika, u STP donosi registarske pločice i prometnu dozvolu i knjižicu vozila ako se radi o staroj prometnoj. Ukoliko želite čuvati registarske pločice moguće ih je čuvati u STP 90 dana od dana odjave vozila. reg. pločice će se čuvati ukoliko nisu oštećene.

Član sam HAK-a, imam li popuste kod Vas u radioni?

Naravno da imate popuste u Servisu vozila. Servis vozila AMC Nova Gradiška je partner HAK-a te ukoliko ste član HAK-a imate 10% popusta na usluge u automehaničarskoj radionici i 10% popusta na usluge prijevoza vozila. Također, kao član HAK-a imate pravo iskoristiti jednu provjeru ispravnosti rada motora te kontrolu i podešavanje svjetala na autu te zamjenu guma jednom ili dva puta godišnje – ovisi o članskom modelu kojega imate.

Putujem u Njemačku sljedeći mjesec autom koje ne glasi na moje ime, gdje mogu napraviti dozvolu za upravljanje tuđim vozilom?

Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom možete zatražiti kod nas u AK Nova Gradiška. Ona Vam je potrebna kada upravljate tuđim vozilom izvan granica RH i služi kao dokaz upravljanja vozilom uz pristanak vlasnika. Dozvola se može izdati vozačima samo za vozila u vlasništvu hrvatskih državljana koja su registrirana u RH.

Cijena punomoći je 60,00kn. Dokumenti potrebni za izdavanje dozvole su: osobna iskaznica vlasnika vozila, prometna dozvola i putovnica ili osobna iskaznica korisnika punomoći. Vlasnik vozila i korisnik moraju biti prisutni prilikom izdavanja dozvole.

Prijatelj ima članstvo u HAK-u, mogu li s njegovom karticom ostvariti popuste u Servisu vozila?

Članstvo u HAK-u se veže na osobu – znači na ime i prezime. Ukoliko dođete sa tuđom HAK karticom u Servis vozila ne možete ostvariti popuste u Servisu.
Kako se članstvo veže na Vaše ime i prezime možete dovesti bilo koji auto u Servis vozila ali ne i sa karticom koja ne glasi na Vaše ime i prezime.

Produžio sam članstvo a nisam dobio novu karticu, kada će doći na kućnu adresu?

Kartice od HAK-a ukoliko niste mijenjali model više se ne mijenjaju. Znači kartice su trajne i novu nećete dobiti na kućnu adresu. HAK će i dalje slati pismo obavijesti da Vas podsjeti na produljenje članstva a stara kartica ostaje. Ako ste zaboravili do kojeg datuma Vam vrijedi članstvo uvijek možete nazvati nas da Vam provjerimo, doći u Auto klub Nova Gradiška ili sami provjeriti preko HAK aplikacije.

Darovao bi automobil svom unuku, moram li platiti upravnu pristojbu na stjecanje vozila?

Upravna pristojba na stjecanje vozila temeljem ugovora o darovanju ne naplaćuje se ako je stjecatelj bračni drug, potomak ili predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu s darovateljem. Rodstvo se dokazuje rodnim listom ili vjenčanim listom.

Dakle u ovom slučaju djed – unuk ne plaćate upravnu pristojbu ali morate predočiti dva rodna lista (djed – roditelj – unuk) i darovni ugovor koji ne mora biti ovjeren kod javnoga bilježnika ukoliko je potpisan poslije 01.01.2018.

Imaju li osobe s tjelesnim oštećenjem pravo na neka oslobođenja prilikom registracije?

Prema članku 88. Zakona o cestama, određuje se da osobe s 80% ili više postotka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više ne plaćaju godišnju naknadu za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji vozila, za jedan osobni automobil koji ima u svom vlasništvu ili koji koristi na temelju ugovora o leasingu.

Pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta može se ostvariti na temelju rješenja koje u upravnom postupku donosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, na zahtjev osobe s invaliditetom.

Više o podnošenju zahtjeva i dokumentaciji možete pročitati na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Mogu li registrirati vozilo na rok kraći od godine dana?

Da, pravne i fizičke osobe mogu privremeno registrirati svoja motorna i priključna vozila.

Privremena registracija vozila ne može se izvršiti na vrijeme kraće od 60 dana, a ni duže od 12 mjeseci.

U kojim zemljama moram imati Međunarodnu vozačku dozvolu?

Međunarodna vozačka dozvola je obavezna ako se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu.

Također morate ju imati ako putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Tursku, Norvešku, Albaniju, Island, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog saveza te u svim izvaneuropskim zemljama.

Nisam vlasnik vozila, mogu li biti član Auto kluba Nova Gradiška?

Ne morate biti vlasnik vozila kako biste bili član, čak ne morate biti ni vozač. Sve pogodnosti članstva možete koristiti u bilo kojem vozilu, kao vozač ili suvozač. Važno je samo da nazovete 1987 i da ste kraj vozila u trenutku dolaska pomoći na cesti.

UVIJEK VAMA NA USLUZI, Obratite nam se

Ovdje smo za vas