Vozači oprez! Sveti Vinko slavi se za vikend, slijede visoke kazne za alkoholizirane vozače

Vozači oprez! Sveti Vinko slavi se za vikend, slijede visoke kazne za alkoholizirane vozače

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i do svog truda, opustiti će se u svom vinogradu za Vincekovo. Sveti Vinko je je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je precizno propisan obred kojeg naravno treba obaviti.

Zbog povećane konzumacije alkohola sve koji će se opustiti povodom obilježavanja blagdana svetoga Vinka molimo da ne sjedaju za volane te da se za sigurnu vožnju kući pobrinu na neki drugi način.

Policijski službenici policijske uprave brodsko posavske, tijekom nadolazećeg vikenda obavljati će pojačan nadzor nad prometom i niz preventivno – represivnih radnji a pogotovo naglašavaju subotu, 19. siječnja, kada se obilježava narodni običaj blagoslova vinograda za već spomenutoga Svetoga Vinka.

Temeljem iskustva iz ranijih godina očekuje se veći broj sudionika u prometu te je za očekivati da će više njih pod utjecajem alkohola htjeti sjesti u svoja vozila u svojstvu vozača.

Kako bi policijski službenici smanjili mogućnost nesavjesnim vozačima da ugroze kako svoju, tako i sigurnost drugih sudionika u prometu sankcionirati će sve prekršitelje zakona s naglaskom na ponavljače težih prekršaja.

Prema propisanom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kazne su velike, tako oni vozači koji u organizmu budu imali koncentraciju alkohola u krvi od 0,5 do 1,0 promila platit će novčanu kaznu od tisuću do tri tisuće kuna, oni koji budu imali više od 1,5 promila platit će novčanu kaznu u iznosu od pet tisuća do petnaest tisuća kuna, a mogu biti kažnjeni i kaznom zatvora u trajanju od 60dana.

Vaš AK Nova Gradiška!