Vozači ne zaboravite: Od 28. listopada 2018. obavezna su kratka svjetla na vozilima

Vozači ne zaboravite: Od 28. listopada 2018. obavezna su kratka svjetla na vozilima

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, u noći 27./28. listopada 2018. godine satovi se pomiču jedan sat unatrag i time počinje zimsko računanje vremena što je regulirano Uredbom o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini (NN 9/2018).

Hrvatski autoklub upozorava sve vozače da tijekom zimskog računanja vremena na motornim vozilima za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla kako je i navedeno u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Motociklisti moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje tokom cijele godine na svojim motociklima.

Kako je vrijeme magle i loših vremenskih uvjeta podsjećamo na osnovna pravila koja će nam olakšati kretanje po jesenskim kolnicima:

  • Provjerite stanje guma i metlica brisača,
  • Uključite kratka svjetla i danju, nevezano za vidljivost,
  • Držite sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni,
  • Izbjegavajte nagla kočenja,
  • Vozite opreznije.

Znate li koja je razlika između dnevnih i kratkih svjetala? Dnevna svjetla predviđena su za vožnju po danu i ako koristite samo njih niste u prekršaju. Kod većine vozila pale se automatski a noću za osvjetljavanje ceste potrebno je koristiti kratka svjetla.

Ako mislite da u uvjetima slabe vidljivosti možete koristiti dnevna svjetla to nije dozvoljeno, dužni ste upaliti i koristiti kratka svjetla.

Vaš AK Nova Gradiška!