Preventivno – edukativni program „KLIK“-sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja u prometu

Preventivno – edukativni program „KLIK“-sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja u prometu

Auto klub Nova Gradiška je, u suradnji s Hrvatskim autoklubom, 21. i 22. studenog u Industrijsko – obrtničkoj školi, Elektrotehničkoj školi i Gimnaziji Nova Gradiška, proveo prometno – edukativni program „KLIK“.
Preventivno – edukativni program „KLIK“ je namijenjen adolescentima, mladima od 15. do 20. godine života. Poznato je da su mladi u navedenim godinama u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću, često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja. Ciljevi odgoja i obrazovanja na području prometne kulture, kao temelja prometne preventive, utvrđuju da učenici trebaju steći znanja i razumijevanje sigurnosnih mjera i radnji u različitim situacijama te razviti vještine sigurnog ponašanja. Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu je zakonska obveza vozača i putnika te se interpretira i kao dio osobne kulture.
Kroz jedan nastavni sat interaktivnog predavanja učenicima su se obrazložili teoretski aspekti i dokazi da je korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji neophodno. Nakon teoretskog dijela, uz pomoć djelatnika iz Službe pomoći na cesti, na simulatoru prevrtanja su se učenicima prezentirale posljedice prometne nesreće u kontroliranim uvjetima.