Održano županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“

Održano županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“

Osnovna škola „Sibinjskih žrtava“, iz Sibinja, 29.04.2022. bila je domaćin Županijskom natjecanju „Sigurno u prometu 2022“.

Ovu prometno edukativnu akciju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Natjecanje „Sigurno u prometu“ provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom.

Natjecanje se sastoji od teorijskog dijela natjecanja (provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima) te praktičnog dijela natjecanja (upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju). Natjecanje učenika u dobi od 10 do 12 godina određeno je Pravilnikom o provedbi natjecanja „Sigurno u prometu“ koji je donio Upravni odbor Hrvatskog autokluba i koji je usklađen s europskim pravilima natjecanja FIA klubova. Natjecanja se provode na više razina. Najprije se održavaju školska natjecanja učenika za izbor ekipe lokalnog autokluba. Pobjednička ekipa od dvije djevojčice i dva dječaka upućuje se na natjecanje na županijskoj razini za ekipu temeljnog autokluba. Županijska natjecanja organiziraju temeljni autoklubovi. Testove za županijska natjecanja priprema Hrvatski autoklub.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 osnovnih škola (40 učenika) sa područja Brodsko – posavske županije: Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Starog Petrovog Sela, Osnovna škola „Ljudevita Gaja“ iz Nove Gradiške, Osnovna škola Mato Lovrak iz Nove Gradiške,  Osnovna škola „Sibinjskih žrtava“ iz Sibinja, Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ iz Lužana, Osnovna škola „Hugo Badalić“ iz Slavonskog Broda, Osnovna škola „Ivan Meštrović“ iz Vrpolja, Osnovna škola „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice, Osnovna škola „Viktor Car Emin“ iz Donjih Andrijevaca te Osnovna škola Sikirevci.

Prvo mjesto u ekipnom dijelu, osvojila je Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Starog Petrovog Sela, drugo mjesto osvojila je Osnovna škola „Ljudevita Gaja“ iz Lužana, dok je treće mjesto osvojila Osnovna škola „Viktor Car Emin“ iz Donjih Andrijevaca.

Daljnji prolaz na državno natjecanje ostvarili su  Dominik Regović i Marija Banjak  iz Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Starog Petrovog Sela, Domagoj Čosić  iz Osnovne škole „Viktor Car Emin“ iz Donjih Andrijevaca  te Helena Pandurić  iz  Osnovne škole„Ljudevit Gaj“ iz Lužana.

Auto klub Nova Gradiška i Auto klub Marsonia Slavonski Brod osigurali su vrijedne nagrade – bicikle za pobjednike.

Čestitamo i zahvaljujemo se svim sudionicima i njihovim vrijednim mentoricama i mentorima. Pobjednicima želimo puno sreće i uspjeha na državnom natjecanju u Rovinju, koje će se održati od 17. do 20. svibnja 2022. godine