Nikada i nipošto ne ostavljajte djecu samu u automobilima!

Nikada i nipošto ne ostavljajte djecu samu u automobilima!

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“, izradilo je letak na temu stradavanja djece koja bez nadzora ostaju u zatvorenom vozilu.

Obzirom na tragične događaje stradavanja djece ostavljene same u automobilu, upozoravamo i obavještavamo roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece na suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježja kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje teškog oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU

  • Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji („ruta“ odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno).
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo „automatski izašli“ iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.