Konferencija Auto kluba Nova Gradiška

Konferencija Auto kluba Nova Gradiška

„Prometna infrastruktura Brodsko posavske županije i prilike za unapređenje“ naziv je projekta koji su jučer na prigodnoj konferenciji predstavili djelatnici Auto kluba Nova Gradiška d.o.o. i Pučkog otvorenog učilišta Auto moto centra Nova Gradiška uz podršku sestrinske tvrtke Auto moto centar Nova Gradiška d.o.o. i velikodušnu potporu Brodsko-posavske županije.

Kako je istaknuto na skupu, prva je to ovakva konferencija u organizaciji Auto moto kluba Nova Gradiška koja će svojom realizacijom i ciljevima zbog kojih je organizirana, u svakom slučaju ispuniti svu opravdanost njena organiziranja i očekivanja i pridonijeti bojim saznanjima iz ovoga područja. Projekt je sufinanciran sredstvima Brodsko posavske županije, a konferencija je okupila stručnjake iz više područja, ali i goste, predstavnike Grada Nova Gradiška, općina, policijskih postaja, predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca, ali i poduzetnike.

„Stanje prometne infrastrukture Brodsko posavske županije“ bila je tema s kojom je upoznala direktorica Auto moto centra Nova Gradiška d.o.o. Marijana Soldatović, mag.ing. traff. Kako je istaknula, važnu ulogu u gospodarskom razvoju ima i promet čiju ulogu dijelimo u četiri funkcije. Prva je da omogućuje mobilnost ljudi i dobara između centra proizvodnje i potrošnje, unapređenjem transporta odnosno smanjenjem cijene prijevoza  promiče se funkcija proizvodnih mogućnosti i smanjuje potreban input rada i kapitala u procesu proizvodnje. Treća funkcija je da povećana mobilnost omogućuje proizvodnim faktorima produktivnije korištenje i u konačnici transport povećava blagostanje pojedinaca šireći dostupnost socijalnih sredstava i omogućujući pribavljanje boljih i obilnijih javnih dobara koji su nam potrebni za funkcioniranje u životu. Razvijenost infrastrukture na pojedinom području u smislu prometnih i komunikacijskih mreža ključni su za jačanje razvojnog potencijala i privlačnosti za ulagače.  Upravo Brodsko posavska županija ima izrazito povoljan prirodni i prometni geoprometni položaj što u budućnosti može olakšati gospodarski rast i razvoj. Sve to čini osnovu za razvoj županije kao prometnog, logističkog i distributivnog centra  – istaknula je Soldatović.

„Utjecaj pandemije COVID-19 na sigurnost prometa i funkcionalnost logističkih lanaca“ bila je tema koju je predstavio dr. sc. Goran Matijević, stručnjak iz područja sigurnosti prometa i logistike, dok je o temi „Utjecaj obrazovanja na sigurnost prometa i razvoj gospodarstva“ nazočne goste i uzvanike upoznala Slavica Štefanac, voditeljica Pučkog otvorenog učilišta Auto moto centar Nova Gradiška:

– Prilika je ovo da se susretnemo s našim poduzetnicima s kojima svakodnevno funkcioniramo, a prilika je ovo i za dodatnu edukaciju, ali i druženje jer je u doba pandemije COVID-19 sve ovo nekako otežano. Naše sve tri ustanove u svojoj temeljnoj djelatnosti se bave obrazovanjem pa smo ovom konferencijom taj dio htjeli dodatno proširiti na širi spektar usluga, našim poduzetnicima i svim zainteresiranima ukazati na značaj obrazovanja, ali i na važnost prometa za gospodarstvo. Zahvaljujemo Brodsko posavskoj županiji što je prepoznala vrijednost ovoga projekta, ali i svim sudionicima današnje konferencije. Tijekom izlaganja nastojat ćemo prikazati strukturu našeg obrazovanja u Brodsko posavskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj i prilike za uključivanje i poboljšanje obrazovanja još većeg broja naših sugrađana. Ulazimo u novi ciklus europskih i drugih brojnih fondova stoga ćemo na današnjoj konferenciji naše goste upoznati i s ovim dijelom. Ono što želimo ukazati je važnost cjeloživotnog obrazovanja i potrebe prilagođavanju tržištu rada jer ono se mijenja, zašto se ne bi promijenili i mi – istaknula je Štefanac.

Poduzetništvo je temelj gospodarstva, stoga je svoje predavanje na temu „Utjecaja obrazovanja na sigurnost prometa i razvoj gospodarstva“ imao i dr. sc. Ivan Sarić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek, neovisne udruge poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova – poduzetnika, a svoju snagu crpi u zajedničkom djelovanju i jačanju uloge udruge poslodavaca te kao reprezentativni predstavnik poslodavaca sudjeluje u radu Gospodarsko socijalnog vijeća na nacionalnoj razini.

Na kraju konferencije nazočnima se obratila i Maja Savi, voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte Grada Nova Gradiška koja je predstavila projekt „BIOSOL“, s posebnim osvrtom na promet u Gradu i Županiji, a sve je okupljene upoznala i s novom Energetskom strategijom Grada Nova Gradiška.