Koja je zapravo vrijednost rabljenog automobila?

Koja je zapravo vrijednost rabljenog automobila?

Procjena vrijednosti rabljenog vozila obavlja se u stanicama za tehnički pregled vozila.

Pomoću Kataloga, vozila se mogu brzo i jednostavno kataloški procjenjivati. Međutim takva procjena nije najpreciznija, jer ne uzima u obzir stanje pojedinog vozila. Budući da gotovo ne postoje dva rabljena vozila s identičnim faktorima (prijeđeni kilometri, stanje, dodatna oprema, oštećenja, uvjeti eksploatacije itd.) koji utječu na vrijednost rabljenog vozila, najbolji način za određivanje točnije i realnije vrijednosti konkretnog rabljenog vozila je pregled upravo tog vozila i procjena od strane stručno osposobljene osobe (Procjenitelj). Procjenitelj za određivanje vrijednosti vozila uvijek kreće od osnovne vrijednosti, tj. kataloške iz kataloga CVH, koju nakon pregleda vozila korigira s obzirom na sve faktore koje je uočio i koji utječu na vrijednost vozila te tako dolazi do procijenjene vrijednosti vozila.

Procjena vrijednosti vozila (PV), da bi se napravila na stručan način, treba sadržavati pregled i ispitivanje svih lako dostupnih sklopova vozila, što se može obaviti jedino u posebno pripremljenom prostoru s pripadajućim uređajima i opremom. Također, potreba za procjenom vozila postoji diljem cijele zemlje, stoga je logično da se procjene vrijednosti vozila obavljaju u najšire i najbolje razgranatoj mreži opremljenih prostora sa stručnim osobljem – u stanicama za tehnički pregled vozila (STP).

Kod napredne PV, svako vozilo se fotografira najmanje četiri puta, a i više ukoliko neki od sklopova ili dijelova vozila utječe na njegovu vrijednost. Sve napomene i fotografije se spremaju na centralni server i podložne su internoj kontroli, kako bi se održala stručnost, ujednačenost, slijedivost i neovisnost cijelog procesa.

Također, osim određivanja vrijednosti vozila, utvrđuje se i stanje vozila, koje je osim vrijednosti vozila, korisna informacija korisnicima usluge.

Izvor: www.cvh.hr

https://www.youtube.com/watch?v=srfTlh76pfQ