Kako i kada zamijeniti metlice brisača na vozilu

Kako i kada zamijeniti metlice brisača na vozilu

Jedan od osnovnih uvjeta za sigurnu vožnju je imati čist i jasan pregled ceste, bez smetnji na vjetrobranu. Pljusak koji je nepredvidljiv ili kiša koja satima ne prestaje mogući su bez obzira što prognoziraju meteorolozi. Ako se s neispravnim brisačima nađete na cesti usred takve neprilike, opasnost ste i za sebe i druge sudionike prometa.

Brisači su potrošni materijal i očekivani vijek trajanja im je između šest mjeseci i godine dana, ovisno o tome koliko se dugo koriste i kako se održavaju. Iako brisače češće vežemo uz kišu, koriste se podjednako tijekom cijele godine.

Različita su mišljenja automehaničara o vremenu nakon kojeg treba promijeniti metlice brisača. Vijek trajanja metlica uvelike ovisi o tome koliko je automobil često u upotrebi i u kojim uvjetima, koja sredstva za čišćenje stakala koristite, učestalost čišćenja i jedan od najvažnijih faktora – kvaliteta metlica.

Kako ćete sami najlakše utvrditi jesu li vam metlice pri kraju? Prebrojite tragove koje one ostavljaju na vjetrobranskom staklu. Ako metlice ostavljaju do tri jedva vidljiva traga na staklu, još uvijek su dobre za uporabu ali uskoro ih morate mijenjati. Poanta je u tome ako su tragovi, ako i ostaju, toliko tanki da se suše od same brzine kretanja automobila.

Savjeti za duže trajanje brisača

Nikada nemojte uključivati brisače dok je staklo suho zbog prevelikog trenja koje tako nastaje i koristite dovoljnu količinu tekućine za čišćenje. Ljeti pripazite kako se brisači ne bi zapekli na staklu ako je vozilo predugo na suncu, a zimi da se ne smrznu jer ćete ih oštetiti pri pokušaju podizanja. U slučaju smrznutog stakla, ne brišite ga, već koristite tekućinu za odmrzavanje i strugalicu. Grublja prljavština na vjetrobranskom staklu također može oštetiti osjetljive gumice pa je bolje prije uključivanja brisača prvo ukloniti veće nečistoće.

Ukoliko utvrdite da je vrijeme za mijenjanje metlica, obratite se našem Servisu vozila koji će vam najbolje preporučiti koje metlice savršeno odgovaraju vašem vozilu. Kontaktirajte ih na broj telefona 099 310 6886 i ne zaboravite da kao član HAK-a imate 10% popusta na usluge u radionici.