Sigurno u školu s HAK-om

Sigurno u školu s HAK-om

Auto klub Nova Gradiška svake godine održava manifestaciju “Sigurno u školu s HAK-om”, na svom poligonu u Novoj Gradiški, kojoj prisustvuju djeca i roditelji gradskih osnovnih škola i vrtića. Ove godine se akciji ponovno pridružila i obližnja općina Cernik, te uključila svoju školu i vrtić. Manifestaciji je prisustvovalo više od 200 djece. Uz već uigrane članove Biciklističkog kluba Psunj i djelatnike Policijske postaje Nova Gradiška, prvi put ove godine akciji su se pridružili i Gradsko društvo Crvenog križa, Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška i Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška, pri čemu je prisutnima prezentiran  rad ovih važnih javnih službi.

 

Osim gradskih škola, Auto klub Nova Gradiška je sa svojim sestrinskim tvrtkama napravio dodatni iskorak u povećanju sigurnosti djece u prometu te je uspostavio suradnju i sa školama u okolnim općinama. Djeca u ruralnim sredinama su posebno ranjiva skupina sudionika u prometu jer često na putu do škole nemaju niti pješačku stazu, te hodaju ili voze bicikle po kolniku. Predavanja i vježbe na postavljenim poligonima su održane i u školama općina Dragalić, Davor i Adžamovci, čime je obuhvaćeno dodatnih stotinu djece.

 

Sva djeca su prije vožnje po poligonu morala pristupiti mini tehničkom pregledu gdje im je nadzornik provjerio osnovnu opremu koju kao biciklisti moraju imati (kaciga, prsluk, svjetla na biciklu), te su tek nakon toga pristupali vožnji. Ukoliko su utvrđeni nedostatci roditeljima i djeci je ukazano na važnost korištenja osnovne opreme i njenog utjecaja na sigurnost sudionika u prometu.  Po završetku svake akcije, svoj djeci-sudionicima su podijeljeni materijali o sigurnom ponašanju u prometu, kao i prikladni pokloni kao uspomena na ovu akciju i podsjetnik na sigurno ponašanje u prometu.

 

Auto klub Nova Gradiška planira nastaviti provoditi akcije s ciljem povećanja sigurnosti u prometu u gradu i izvan njega te  uključiti i ostale škole s područja djelovanja Auto kluba.